SAJTSZÓSZBAN SÜLT, GOMBÁS GNOCCHI

Egy igazi őszi ételt készítettem a szeptemberi Kifőztük gasztromagazinba. Nem mondom, hogy bikinibarát, de cserébe finom. A gombát és a szalonnát nyugodtan lepiríthatjuk korábban is, ezzel előre lehet dolgozni. Viszont frissen a legfinomabb, amikor még bugyog a sajtszósz a kis gombócok körül... ebben nincs kompromisszum...


Hozzávalók 30 x 20 cm-es sütőtálhoz:
50 dkg gnocchi
25 dkg barna csiperkegomba szeletelve
kevés olívaolaj
tengeri só
frissen őrölt tarka bors
1 teáskanál krétai fűszerkeverék
10 dkg füstölt, húsos szalonna apró kockára vágva
5 dkg vaj + kevés az edény kikenéséhez
3 dl forró tej
3 evőkanál liszt
1,5 dl tejföl
10 dkg reszelt cheddar sajt
2 evőkanál reszelt parmezán


A gnocchit sós vízben megfőzzük a csomagoláson található útmutató szerint, de 1 perccel hamarabb szűrjük le. A gombát kevés olívaolajon megpirítjuk, a végén sózzuk, borsozzuk, és fűszerezzük a krétai fűszerkeverékkel. Tányérra szedjük, és a serpenyőben lepirítjuk a szalonnát is. A vajat megolvasztjuk, rászórjuk a lisztet, zsemleszínűre pirítjuk, majd apránként hozzáadjuk a forró tejet, és habverővel csomómentesre keverjük. Beleolvasztjuk a cheddar sajtot, és a tejfölt is hozzádolgozzuk. A kész sajtszószt elkeverjük a gombócokkal, a szalonnakockával és a gombával. A kivajazott sütőedénybe öntjük, rászórjuk a parmezánt, és 180 fokos sütőben aranybarnára pirítjuk.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések