SÜLTPARADICSOM LEVES

Eddig igazi nyári levesként tekintettem a paradicsomlevesre, ezért is lepett meg, mikor Izlandon betévedtünk a Friedheimar étterembe, ahol a teljes menü a paradicsomra épül. Hihetetlen, de a farmon az év minden egyes napján egy tonna paradicsomot szüretelnek annak ellenére, hogy a szigetországban télen csupán néhány órára kel fel a nap. A klasszikus, betűtésztás paradicsomlevest sosem szerettem, viszont a fűszeres, sültparadicsom levesért odavagyok. Egy darabka focacciaval vagy baguettel számomra egy komplett ebéddel is felér. A szigettúránk során álltunk meg ennél az üvegháznál, ahol nagyon hasonlóan készített levest választottunk az étlapról. A hűvös izlandi időben kellemesen átmelegített bennünket. Azt hiszem, hogy most már télen is fogok paradicsomlevest főzni és van egy olyan érzésem, hogy mindig az a nap jut majd eszembe... de nem bánom...


Hozzávalók:
1 kg érett koktélparadicsom
2 teáskanál nádcukor
2 közepes lilahagyma
4 gerezd fokhagyma
tengeri só
frissen őrölt tarka bors
2-3 evőkanál olívaolaj
5 dl húsleves
5 evőkanál habtejszín
8 szelet húsos füstölt bacon szalonna


A paradicsomokat félbe vágjuk és szorosan egy nagyobb, alufóliával bélelt tepsire rakjuk, meghintjük a tetejüket a nádcukorral. A hagymákat vékony szeletekre vágjuk és eloszlatjuk a paradicsomokon, sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk olívaolajjal és 220 fokos sütőbe tesszük. 10 perc után rácsot teszünk a paradicsomok fölé és rátesszük a szalonna szeleteket, majd további 20 percet grillezzük. 

A ropogósra sült szalonnát félretesszük, a szaftos sült paradicsomot, levével együtt, lábosba öntjük és elturmixoljuk a húslevessel. Beleöntjük a tejszínt és a levest készre főzzük. A pirított szalonnával és friss, ropogós baguettel vagy focacciával tálaljuk. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések