PIROS BOGYÓS MORZSÁS - FÉL ÉVTIZEDES BLOGSZÜLINAP
Hihetetlen, de 5 éves a blog! Nagy összegzések nem lesznek, de természetesen sütivel ünneplünk, mégpedig az egyik kedvenc piros bogyós morzsásunkkal. Egyrészt mert a szürke, januári napokon felvidít és visszarepít a nyárba. Másrészt pedig - mivel megadta magát a hűtőnk, a fagyasztó sem szuperál, az új hűtőre pedig várni kell - remekül működik fagyasztott gyümölccsel. Nyáron ne felejtsük el megfejelni egy extra gombóc vanília fagyival! Addig is boldog szülinapot!
Hozzávalók 1 nagyobb vagy 4 kisebb szufléformához:
A gyümölcsalaphoz
25 dkg málna
5 dkg fekete szeder
5 dkg áfonya
5 dkg ribizli
5 dkg nádcukor
1 (bio)narancs frissen facsart leve
1 (bio)narancs finomra reszelt héja
A morzsához
7,5 dkg liszt
7,5 dkg puha vaj
3 dkg zabpehely
5 dkg nádcukor
1 evőkanál szeletelt mandula
kevés vaj és nádcukor a forma kikenéséhez
A tésztához a lisztet és a vajat morzsásra dolgozzuk, végül a mandula kivételével a többi hozzávalót is belegyúrjuk, majd hűtőbe tesszük.
Egy tálban összekeverjük a gyümölcsalaphoz valókat.
Egy 35 cm-es tűzálló sütőtálat kivajazunk és vékonyan meghintjük nádcukorral. Beleöntjük a gyümölcsös keveréket és a tésztát a tetejére morzsoljuk (a közepére nagyobb kupacot tegyünk). Megszórjuk a mandulával és 200 fokra előmelegített sütőben 35 perc alatt aranyszínűre sütjük. (Kis formák esetén 5 perccel kevesebb sütési idő is elég.)
Megjegyzések
Megjegyzés küldése