BAKLAVA SAJTTORTA NARANCSOS SZIRUPOS FÜGÉVEL

A Segítsüti 11. fordulója lezárult, mellyel együtt az általunk felajánlott baklava sajttorta is gazdára talált, sok másik csodálatos süti társaságában. Örülünk, hogy részesei lehettünk az akciónak ez alkalommal is. Gratulálunk a nyertesnek és természetesen minden közreműködőnek! Köszönjük a licitnyertesünk nagyvonalú támogatását, és nem utolsó sorban azt, hogy a mi tortánkat választotta! Most pedig következzen a megagiga ropogós baklava sajttorta receptje!

Baklava sajttorta narancsos szirupos fügével


Hozzávalók:
Krémhez
1 kg mascarpone
18 dkg átszitált porcukor
5 dkg kukoricakeményítő
4 tojás
3 tojás sárgája
1 narancs reszelt héja és leve (kb 60 ml)

A tészta kéreghez
5 dkg pirított dió, durvára darálva
5 dkg pirított mandula, durvára darálva
5 dkg nádcukor
1/2 mokkás kanál mézeskalács fűszerkeverék
5 dkg olvasztott vaj
8 réteslap

Sziruphoz
10 dkg nádcukor
80 ml víz
80 ml frissen facsart narancslé
1/2 evőkanál akácméz
füge (cukorszirupban eltett füge, esetleg friss)


Először a krémet készítjük el. A krémsajtot habosra keverjük a porcukorral és a kukoricakeményítővel, majd egyenként hozzádolgozzuk a tojásokat és a sárgákat, végül pedig egy narancs reszelt héját és levét is a krémhez adjuk.

Az aprított diót, mandulát, a nádcukrot és a fűszert összekeverjük egy tálban. Egy 23 cm-es kapcsos tortaformát olvasztott vajjal alaposan bekenünk és egy réteg réteslapot belehelyezünk. Az oldalához is odanyomkodjuk kissé, a széleit pedig hagyjuk lelógni. Bekenjük olvasztott vajjal és a cukros magkeverék kb egynyolcadát rászórjuk. Erre ismét egy réteg réteslap, olvasztott vaj és cukros diókeverék következik, és így tovább. Az utolsó réteslapot már nem kenjük meg vajjal csak egyszerűen beleöntjük az előkészített krémet és a lelógó tésztaszéleket óvatosan felhajtogatjuk a torta tetejére. A maradék cukros dió-mandula keveréket a torta tetejére szórjuk, a megmaradt olvasztott vajat pedig a felhajtogatott tésztaszélekre csorgatjuk és 20 percre 200 fokos  sütőbe tesszük, majd a hőfokot 170 fokra visszavesszük és további 1 óra 25 percig sütjük. Ha túl pirulna a tészta, akkor óvatosan és lazán lefedjük alufóliával.

Amíg sül a torta, elkészítjük a szirupot. Egy kisebb lábosban összemelegítjük az első három hozzávalót és addig főzzük, amíg a folyadék felére-kétharmadára sűrűsödik be, és egészen sötét, szirupszerű állagot nem ér el. Ekkor hozzáadjuk a mézet, majd a szirupba helyezzük a fügéket. Pár perc után elzárjuk a lángot alatta.

A tortát, miután elkészült, még forrón meglocsoljuk a szirup felével és a sütőben hagyjuk még további kb fél órát pihenni, nyitott sütőajtónál. Majd a teljes lehűlés után alaposan lefedve hűtőben tároljuk. Tálaláskor a maradék szirupot és a fügét kínáljuk mellé.

Baklava sajttorta narancsos szirupos fügével

A sütési idő letelte után még "rezgős" marad a torta, vagyis úgy tűnhet, hogy nem sült meg. De miután teljesen kihűl, szépen össze fog állni.

Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések