ZABPELYHES DATOLYÁS MADELEINE - 2. VIRTUÁLIS BABAKÖSZÖNTŐ

"Te vagy akinek életet adtam,
És Te vagy akitől éltetet kaptam,
Te vagy, akiért érdemes az élet,
És ha küzdenem kell, akkor sem félek
Angyalok serege vigyázza utad,
Ha biztonság kell karom megnyugtat,
A világnál jobban szeretlek Téged,
Életem értelme  benned Napról napra újra éled!"

A Virtuális Babaköszöntő, angolul „baby shower“ főleg Amerikában létező néhány éves hagyomány. Általában családi vagy baráti körben rendezik meg, egy születendő vagy már megszületett gyermek köszöntésére. Családonként változó, hogy a gyermek születése előtt nagy hassal, pocakosan ünneplik meg a kisgyermek érkezését, vagy a megszületés után. Az azonban minden családnál egyforma, hogy az ünnepséget egybekötik finom ételek, sütemények, italok elfogyasztásával. A hagyomány nem teljesen ismeretlen nálunk, Magyarországon sem, hiszen évtizedekkel ezelőtt még létezett az a bizonyos „komatál“, amit a leendő Keresztszülők vittek az újdonsült Édesanyának. A komatálban erőt, egészséget adó ételek lapultak, amelyek mind hozzájárultak ahhoz, hogy az Anyuka tejtermelése fokozódjon, és a kisbaba minél több tejet  kapjon, minél gyorsabban fejlődjön. A komatál tartalmát mindig az ajándékozók kóstolták meg először, jelezve hogy semmi ártalmas nem került bele. Másrészt ezzel is tehermentesítették az Anyukát, hiszen egy csecsemő mellett a mindennapi főzés bizony embert próbáló feladat, különösen ha a kisbabának van már esetleg egy-két nagyobb testvére…



Nagyon megörültem, amikor pár héttel ezelőtt Anikótól (Coffeinmentes blog szerzője) ismét virtuális babaköszöntőre kaptam meghívást. Édesanyává válni a legcsodálatosabb dolog a világon! Most Alízt köszöntjük (Selectfood blog írója), aki májusban adott életet a kis Helenának! Alíz blogján számos különleges receptet, étterem ajánlót olvashattok, de sok hasznos információt és érdekességet is találtok az ehető virágokról is. Nem mellesleg csodálatos házi kecskesajtokat is készít. Most egy ideig biztos anyai teendői fogják lekötni és kevesebb energiája marad a blogra, de mindig érdemes benézni hozzá, mert sok különlegességet tartogat. Mimivel ezzel a sütivel szeretnénk nagyon sok boldogságot és jó egészséget kívánni Mamának és Babának!



Hozzávalók 12 db-hoz:
4 dkg zabpehely
5 dkg datolya (kimagozva 4 dkg lesz)
1 mokkáskanál szódabikarbóna
6 dkg vaj
2 "s"-s méretű tojás
3 dkg nádcukor
1 evőkanál datolyaszirup
1 teáskanál vanília kivonat
1 evőkanál görögjoghurt
6 dkg liszt
1 mokkáskanál sütőpor
csipet só


A zabpelyhet pár perc alatt egy kis serpenyőben megpirítjuk, majd finomra őröljük és félretesszük. A datolyát kimagozzuk, egy tálba tesszük, megszórjuk a szódabikarbónával, majd kb 80 ml forró vízzel leöntjük, és 15 percet állni hagyjuk. A vajat mikróban felolvasztjuk és ugyancsak félretesszük.

A tojásokat habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a vaníliát, a szirupot, a joghurtot és a vajat is. Ezután keverjük hozzá a lisztet, a sütőport, egy csipet sót és az őrölt zabpelyhet. 

A beáztatott datolyát leszűrjük és krémesre turmixoljuk (vagy a zabpehelyhez használt aprítóba tesszük). A datolyamasszát a tésztához keverjük és a madeleine formákba kanalazzuk. 180 fokra előmelegített sütőben 12 perc alatt megsütjük. Tálaláskor porcukorral szórjuk meg.



A bőségkosár további finomságait itt találjátok:
Ami - Colors in the kitchen: Zöldséges rizspite
Anikó- Coffeinmentes: Citromos vajas piskóta
Erika - Dublin felett az ég: Vöröslencsés spárgaleves
Gabi - Rakottkert: Kecskesajtos sült barack
Ildinyó - Hozzávalók: egy csipetnyi szeretet: Bazsalikomos, őszibarackos smoothie
Kata - Katuci konyhája: Sárgabarack örvényes vaníliafagyi - Alíz kisbabájának köszöntése
Kriszta - Orchidea a konyhában: Sárgarépa krémleves pácolt kecskesajttal
Zsuzsa - Gesztenyeblog: Jeges kávé

Megjegyzések

  1. Csilla, megint nagyon-nagyon különlegeset hoztál Nekünk! Imádom a madelein-t, minden formában! Köszönöm, hogy ismét itt voltál :-)

    VálaszTörlés
  2. Kedves Csilla és Mimi!

    Köszönöm szépen ezt az édes köszöntést, igazán jólesne pár darab ebből a datolyás madeleine-ből! Bár ilyen formám (még) nincs itthon, de miért is ne süthetném meg más formában, ugye? (Elárulom, hogy ezer éve nem sütöttem már süteményt - utoljára éppen Anikóéknak sütöttem a datolyás - még áprilisban -, úgyhogy éppen itt az ideje a sütő beizzításának.)

    VálaszTörlés
  3. Anikó, én köszönöm, hogy itt lehettem :) Remélem lesz máskor is ilyen alkalom!

    VálaszTörlés
  4. Alíz, örülünk, hogy tetszett a meglepi :) Láttam Nálad azt a bizonyos datolyás sütit, így reméltem, hogy ez tetszeni fog ;) Nagyon sok boldogságot kívánunk ismételten és jó egészséget Mindannyiótoknak!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések