VÖRÖSBOROS KARAMELLIZÁLT LILAHAGYMA LEVES
A hagymalevesek, úgy globálisan, nem éppen a leggyorsabban elkészíthető ételek közé tartoznak. Bár munka olyan sok nincs velük, de mégis időt kell szánni az elkészítésükre, hiszen a hagymát, fajtától függetlenül kis lángon, lassan kell megdinsztelni. A fáradtságot viszont abszolút megéri, nagyon ízletes és különleges leves kerekedik ki belőle. A klasszikus francia hagymaleves mellett a vegyes hagymából készült, a tejszínnel dúsított vagy a krémlevesként elkészített is kelendő nálunk bármikor. Én most vörösborral kísérleteztem, aminek a receptjét a márciusi Kifőztük oldalán is megtaláljátok.
Hozzávalók:
4 db nagy lilahagyma
1-2 evőkanál olívaolaj
kakukkfű (ízlés szerint)
60 g nádcukor
2 evőkanál balzsamecet
60 ml száraz vörösbor
só
őrölt tararkabors
1,5 l húsleves
A megtisztított hagymát vékonyan felszeleteljük. Egy felforrósított olívaolajon kakukkfűvel megszórva, kis lángon kb 40 perc alatt puhára dinszteljük. Ekkor sózzuk, borsozzuk, majd a nádcukrot is hozzáadjuk. Ízesítjük a balzsamecettel és a vörösborral. 10-15 percig tovább pároljuk, és amikor a hagyma szépen karamellizálódott, felöntjük a húslevessel és néhány perc alatt összefőzzük. Sajtos pirítóst tálalhatunk mellé.
40 perc!? Gratulálok a türelmedhez. A hagymalevest mi is szeretjük, nem is tudom, miért nem főzök.
VálaszTörlésIgen, elég lassan megy sajnos :( A finom karamellizált hagymához idő kell, de megéri :)
Törlés